Overbeharing is een probleem waar nogal wat mensen mee kampen, zij het niet altijd in dezelfde mate. In veel gevallen is er sprake van extreme overbeharing op plaatsen die normaal gezien slechts licht behaard zijn – zoals de armen en benen. In dit geval spreekt men van hypertrichose of hypertrichosis (in extreme gevallen zelfs van weerwolfsyndroom), een aandoening die zowel bij mannen als vrouwen kan optreden. Mannen zijn vaak benieuwd naar een laserbehandeling om rughaar te verwijderen.

De oorzaken van overbeharing

In de meeste gevallen is overbeharing erfelijk bepaald, maar ook geneesmiddelen zoals fenytoïne en corticosteroïden kunnen gelijkaardige symptomen veroorzaken. Andere risico middelen zijn onder andere ciclosporine en psoralenen. In tegenstelling tot wat gedacht wordt, is overbeharing niet het gevolg van een teveel aan mannelijke hormonen – hoewel dit de symptomen natuurlijk wel kan verergeren. Mannelijke haargroei bij vrouwen wordt ook wel hirsutisme genoemd.

De behandeling van hypertrichose / hirsutisme

Nu duidelijk is wat overbeharing precies is en waardoor het veroorzaakt kan worden, is het natuurlijk nog een kwestie van te weten welke behandelingen de symptomen kunnen verminderen.

Vaak worden eerst lokale behandelingen doorgevoerd op de plaatsen die overmatig behaard zijn. Als die methode niet efficiënt is, dan wordt een systemische aanpak gehanteerd, waarbij het probleem van binnenuit aangepakt wordt. Laserepilatie is ongetwijfeld een van de meest doeltreffende behandeling voor overbeharing, en wat meer informatie daarover is hier dan ook van belang!

Laserepilatie ter behandeling van hypertrichose / hirsutisme

Laserepilatie is een behandelingstechniek waarbij overtollig haar op de huid verwijderd wordt door middel van laserstralen. Hiermee kunnen vooral donkere haren permanent verwijderd worden, en wel omdat de cellen van de haarwortels kort aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Het resultaat? De haarwortel is zodanig beschadigd dat het haar niet meer groeit. Is de haarwortel niet volledig verwijderd, dan kan er wel een dun, niet gepigmenteerd haartje groeien, maar dat vormt op cosmetisch vlak doorgaans geen enkel probleem.

De behandeling van overbeharing is een complex proces, waarbij gelet moet worden op de cyclus waarin haren groeien. Slechts een bepaald deel van de haren zijn in de zogenaamde groeifase, en enkel in die periode zijn de haarwortels gevoelig voor een behandeling met laser.

Dat is dan ook waarom op zijn minst drie behandelingen nodig zijn om een optimaal resultaat te verkrijgen. Daarbij is het de moeite waard om elk jaar een touch-up behandeling door te laten voeren!

Laser Isolatie: nooit meer last van overbeharing

Overbeharing is een vervelende aandoening, en een professionele aanpak is dan ook belangrijk. Dankzij een deskundige laser isolatie bent u er binnen de kortste keren van verlost, en geniet u van een egale huid!

Laser ontharen vergoeding van uw zorgverzekeraar

Als er bij vrouwen sprake is van hirsutisme dan wordt dit meestal vergoed door uw zorgverzekeraar. Bij mannen vaak alleen als het over extreme gevallen gaat, zoals bij weerwolfsyndroom. Vaak wordt er alleen niet gevraagd in wat voor mate u last heeft en wordt het dus vergoed. Neem hier wel vooraf contact voor op met uw zorgverzekeraar.

Hypertrichose

VRIJBLIJVEND CONSULT AANVRAGEN

We nemen binnen 1 werkdag contact met u op.